Varshaiskasvatussuunnitelma
Meidän piti tutusua valtakunnalliseen varhaiskasvatussuunnitelmaaan sekä omaan tai muun paikkakunnan vasuun ja etsiä niiden yhtäläisyyksiä.
Yhtäläisyyksinä varhaiskasvatussuunnitelmissa on arvopohja, keskeiset periaatteet ja kehittämisen suuntaviivat. hoidon ja kasvatuksen on tarkoitus tukea lapsen yksilöllistä kehitystä, oppimista ja vastata lapsen tarpeisiin. Vanhempien osallisuutta kasvatuskumppaneina lisätään.
Tutustuin kahden 5vuotiaan lapsen vasu-keskusteluun. Keskusteluissa oli erilaisia lapseen ja lapsen taitoihin liittyviä kysymyksiä, joihin vastattiin osaako/ei osaa/harjoittelee. Asioita arvioitiin kotona ja päiväkodissa tapahtuvina. Kohtiin pystyi lisäämään huomioita, jotka helpottivat asian osaamista. lähtökohtana on kuitenkin lapsen vahvuudet, kokemukset mielenkiinnon kohteet ja yksilöllisyys. Niissä selvitetään tarvitseeko lapsi hoidossa tukea tai erityistä ohjausta. Vasut joihin tutustuin olivat saman päiväkodin lasten, joten eroa oli vain lapsen ja perheen yksilöllisyys. Toinen lapsista oli eritysitä tukea tarvitseva ja hänen vasustaan löytyi enemmän asioita jota pitää harjoitella.
Joissakin päiväkodeissa vain lastentarhaopettajat saavat pitää keskustelun mutta jossain voi pitää myös lähihoitaja vasu-keskustelun. Lähihoitaja keskustelee vanhempien kanssa lapsen kehityksestä, tavotteista ja muista lapsen asioista. Lähihoitaja kirjaa keskustelun aikana tulleet hoitajan ja vanhempien havainnot lapsesta ja hänen kehityksestään. Keskustelun pohjana valmis lomake jonka vanhemmat täyttävät ensin kotona ja sen jälkeen hoitajat päiväkodissa. Asioista keskustellaan sitten näiden tietojen pohjalta. Lähihoitaja tukee myös vanhempia lapsen kasvatuksessa.
Vilhelmiina
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti